Akademia Kawy i Herbaty

Kawowe i herbaciane przepisy na zimę

  • j.j. darboven
  • kawa i herbata
  • przepisy

Skorzystaj z wyjątkowych przepisów na rozgrzewające kawowe i herbaciane kreacje. To idealne urozmaicenie jesienno-zimowego menu w Twojej kawiarni lub restauracji.

Gwarantujemy, że Goście z przyjemnością skorzystają z chwili dla siebie, rozkoszując się wyjątkowymi przepisami z użyciem EILLES TEE , Alfredo Espresso. Nic tak nie otuli w jesienne i zimowe dni, jak kubek aromatycznego, gorącego napoju. Na taki napój warto wracać, zwłaszcza do swojej ulubionej kawiarni. Życzymy smacznego!

CYNAMONOWO-KARMELOWE LATTE

CYNAMONOWO-KARMELOWE LATTE

Skład napoju:
– espresso doppio (Alfredo Espresso): 60 ml
– mleko: 250 ml
– syrop Monin cynamonowy: 20 ml 
– sos Monin karmelowy: 30 ml
– mielony cynamon – szczypta

Sposób przyrządzenia (szklanka 400 ml):
1. Wlej sos do szklanki.
2. Wlej syrop do mleka i delikatnie spień mleko (ok. 2 cm piany).
3. Delikatnie wlej spienione mleko do szklanki, najlepiej po łyżce, aby utrzymać warstwę sosu na dnie.
4. Przygotuj podwójne espresso i dolej do niego odrobinę gorącej wody.
5. Delikatnie wlej espresso do szklanki, tak aby utworzyć warstwę. Posyp napój szczyptą mielonego cynamonu.

ŻURAWINOWA MOCHA CHOCO MIX

ŻURAWINOWA MOCHA CHOCO MIX

Skład napoju:
– espresso doppio (Alfredo Espresso): 60 ml
– mleko: 250 ml
– syrop Monin żurawinowy: 20 ml 
– sos Monin ciemna czekolada: 20 ml
– czekolada w proszku – szczypta

Sposób przyrządzenia (szklanka 400 ml):
1.Wlej jednocześnie sosy do szklanki tak, aby ułożyły się obok siebie.
2. Przygotuj podwójne espresso.
3. Wlej podwójne espresso i syrop do mleka i delikatnie spień mleko (ok. 2 cm piany).
4. Delikatnie wlej spienione mleko z kawą i syropem do szklanki, najlepiej po łyżce, aby utrzymać warstwę sosu na dnie.
5. Posyp napój szczyptą czekolady.

ZIMOWA HERBATA EARL GREY

Skład napoju:
– herbata EILLES TEE Tea Diamond® Earl Grey
– pomarańcza – plasterek
– goździki – kilka
– jabłko – plasterek
– suszona żurawina – kilkanaście

Sposób przyrządzenia (naczynie 300 ml):
1. Zaparz herbatę zgodnie z instrukcją.
2. Wrzuć pozostałe składniki do herbaty.

ZIMOWA HERBATA ZIELONA

Skład napoju:
– herbata EILLES TEE Tea Diamond® Gruntee
– cytryna – plasterek
– anyż – kilka
– pomarańcza – 2 plasterki
– puree Monin mango – 20 ml
– mango (suszone lub świeże) – kilka kawałków
-rozmaryn – gałązka

Sposób przyrządzenia (naczynie 300 ml):
1. Zaparz herbatę zgodnie z instrukcją.
2. Wlej puree do herbaty.
3. Wrzuć pozostałe składniki do herbaty.
4. Ozdób szklankę rozmarynem.