W dniach 22-25 czerwca odbyły się największe targi kawy na świecie w segmencie speciality, organizowane przez Specialty Coffee Association (SCA). Impreza, planowana na 2020 rok, początkowo miała odbyć się w Warszawie. Jednak ze względu na pandemię czekaliśmy na nią kolejne 2 lata. Ostatecznie jednak wydarzenie zostało przeniesione do ojczyzny espresso - Mediolanu.
Przy okazji targów odbyły się też wyczekiwane Mistrzostwa Świata Baristów w pięciu kategoriach, w tym m.in. w paleniu kawy oraz latte art.
Zawodnikom kibicowano w następujących konkurencjach:
- – Latte Art
- – Coffee in Good Spirits
- – Cup Tasters
- – Cezve/Ibrik
- – Roasting
Pierwsze miejsce w kategorii Good Spirits Champion (nagroda za najlepszy koktajl alkoholowy na bazie kawy) zdobyła Agnieszka Rojewska. Serdecznie gratulujemy! To kolejny punkt na imponującej liście tytułów Polki, która ma na koncie m.in. zdobyty w 2018 tytuł Mistrzyni Świata Baristów.
Wystawcy prezentowali m.in. kawę i ekspresy do jej parzenia. Jak co roku, na targach wystawiali się także producenci młynków i pieców do palenia kawy. Uczestnicy mieli szansę odnowić kontakty oraz odkryć innowacyjne produkty i rozwiązania dla branży. Tym bardziej cieszymy się, że mogliśmy spotkać ludzi z branży i wymienić się spostrzeżeniami i inspiracjami.
Kawowe trendy
Od pewnego czasu na większości wydarzeń branżowych zaobserwować można pewne ugruntowujące się trendy, takie jak popularność surowców ekologicznych i fair trade. Wyraźnie rosnącą tendencją jest także popularyzacja zrównoważonego rozwoju. I tak było również w Mediolanie. Dodatkowo w dużej mierze skupiono się na samej wodzie.
W tegorocznej edycji targów World of Coffee padł rekord liczby uczestników (ponad 11 000 osób z całego świata).