Nic tak nie rozgrzeje w jesienne i zimowe dni, jak kubek aromatycznej, pysznej herbaty. Znajdź chwilę dla siebie i rozkoszuj się wyjątkowymi przepisami z użyciem herbat EILLES TEE. Życzymy smacznego.
Poncz Gorące Jabłko
Składniki:
- 1 herbata EILLES TEE Tea Diamond® Apfel Früchte
- ½ jabłka
- 150 ml wody
- 100 ml soku z czarnego bzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżkę miodu
Przygotowanie:
Usuń rdzeń z umytego jabłka i pokrój je w bardzo cienkie plasterki lub pokrój w drobną kostkę. Do małego garnka wlej wodę, sok z czarnego bzu i dodaj anyż. Gotuj 1-2 minuty. Umieść herbatę w garnku, następnie dodaj pokrojone jabłko w gotującym się płynie. Całość gotuj 5-10 minut. Następnie usuń torebkę z herbatą i gwiazdkę anyżu. Wlej poncz do szklanki lub kubka i dodaj miód. Serwuj od razu po przygotowaniu.
Angielski zimowy ponch
Szklanka EILLE TEE 300 ml
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
- 1 herbata EILLES TEE Tea Diamond® Organic English Breakfast
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 130 ml wody
- 20 ml syropu migdałowego
- 120 ml mleka migdałowego (najlepiej dla baristów)
Przygotowanie:
Umieść herbatę oraz kardamon w dużym kubku. Zalej całość gotująca się wodą. Pozostaw na 4-5 minut. W międzyczasie spień mleko za pomocą spieniacza. Usuń saszetkę herbaty. Dodaj syrop migdałowy do herbaty w kubku. Delikatnie dolej piane mleczną. Serwuj od razu po przygotowaniu. Jako dekorację możesz dodać migdałowy chrupiący patyczek. Jak go przyrządzić? Upraż na patelni na złotobrązowy kolor dwie łyżki płatków migdałowych. Przełóż na papier do pieczenia i ostudź. Pokrusz migdały i uformuj z papieru 15 cm linię. Skarmelizuj na patelni na złotobrązowy kolor dwie łyżki cukru. Następnie polej karmelem pokruszone płatki migdałów umieszczone w papierowym rowku. Ostudź i wyjmij z papieru.
Gorący ogród ziołowy z żurawiną
Szklanka EILLES TEE 300 ml
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
- 1 herbata EILLES TEE Tea Diamond® Herbal Garden
- 150 ml wody
- 100 ml nektaru z żurawiny
- 20 g miękkiej żurawiny
- 1 plaster organicznej cytryny
Przygotowanie:
Umieść herbatę, nektar, żurawinę i plaster cytryny w małym garnuszku. Całośc zagotuj. Umieść saszetkę herbaty w gotującym się płynie i pozostaw na 5-10 minut. Następnie usuń saszetkę z garnuszka. Przelej do ulubionego kubka. Możesz serwować z dodatkiem miodu. Smacznego.
Zapraszamy do pobrania PDF-a z przepisami. Chcecie poznać więcej inspiracji na zimowe herbaty? Zapraszamy do odwiedzenia strony EILLES TEE.