Akademia Kawy i Herbaty

Relacja z J.J. Darboven Barista Camp 2022

  • barista camp
  • j.j. darboven

W dniach 21-22 września 2022 roku w siedzibie naszej firmy w Rumi odbyła się 4 edycja J.J. Darboven Barista Camp. Uczestnikami tego wydarzenia są laureaci konkursu, który organizujemy za pośrednictwem Facebook’a. Dwudziestka zwycięzców wygrywa prawo uczestnictwa w dwudniowym szkoleniu prowadzonym przez zaproszonych przez nas najlepszych kawowych trenerów z Polski i świata.

W poprzednich edycjach kawowego święta szkolenia prowadzili między innymi Agnieszka Rojewska, Michalis Dimitrakopoulos, Maciek Duszak, Sławek Saran, Kamila Adamiec – trenerzy, mistrzowie, sędziowie. W tym roku szkolenie na temat palenia kawy (roasting) poprowadził Krzysiek Blinkiewicz, natomiast część dotyczącą właściwości wody w kawie poprowadzili Marta Niwińska i Błażej Walczykiewicz. Gościem naszego camp’u był Tomek Darowski z Brita Poland, który zaprezentował uczestnikom profesjonalne urządzenia filtrujące do wody.

Krzysztof prowadził swoją część w pomieszczeniu Palarni Kawy J.J. Darboven. Uczestnicy poznali podstawowe zasady rządzące procesem palenia kawy oraz dowiedzieli się jak można kształtować profil palenia kawy, aby uzyskać założone właściwości sensoryczne.

Marta i Błażej szkolili uczestników w pomieszczeniu naszej Akademii Kawy i Herbaty. Zaskoczeniem dla uczestników był fakt, jak złożonym tematem może być woda i jej właściwości w kontekście parzenia kawy. Trenerzy przeprowadzili z uczestnikami wiele testów chemicznych oraz prób sensorycznych używając wody o różnych właściwościach.

Na zakończenie pierwszego dnia camp’u miło spędziliśmy wspólny wieczór przy kolacji i drinkach. Drugiego dnia grupy zamieniły się miejscami i trenerzy ponownie przeprowadzili swoje szkolenia. Na zakończenie uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki od firmy J.J. Darboven Poland oraz Brita Poland. Jak zwykle podczas całego camp’u panowała doskonała atmosfera, bo dobra kawa łączy ludzi.

Do zobaczenia za rok na J.J. Darboven Barista Camp 2023.