Dbanie o naturę podczas codziennej pracy to nasz zdrowy nawyk. Podejmujemy działania mające na celu ochronę naturalnych zasobów – pamiętając, że jesteśmy częścią przyrody i ponosimy za nią odpowiedzialność. Poznaj listę naszych kluczowych proekologicznych działań.
1. Certyfikaty eko
W naszym portfolio produktowym znajdują się kawy, herbaty i czekolady pitne posiadające certyfikat eko. Ten zielony listek na opakowaniu gwarantuje, iż produkt powstał w możliwie najbardziej naturalnych warunkach – bez użycia środków szkodliwych dla zdrowia i przyrody.
2. Fusy z kawy
Kochamy kawę i pijemy jej naprawdę sporo. Co robimy z fusami? Nie wyrzucamy ich, ale wykorzystujemy jako naturalną, organiczną odżywkę dla roślin. Będąc w naszym sklepie stacjonarnym lub w Akademii Jeździeckiej J.J. Darboven Ty również możesz zabrać bezpłatną porcję fusów do domu.
Do akcji zaprosiliśmy również naszych klientów gastronomicznych i biurowych. W wybranych biurowcach, bądź hotelach, możesz spotkać nasze materiały informujące o przystąpieniu do akcji „Bądź eko”. W tych miejscach możesz śmiało poprosić o fusy z kawy i zabrać je do domu jako organiczną odżywkę do roślin albo naturalny środek kosmetyczny.
3. Kubki do kawy
Każdy z nas ma swój ulubiony kubek do kawy i herbaty. Dzięki temu ograniczamy do absolutnego minimum zużywanie w biurze kubków jednorazowych.
4. Energia słoneczna
Cenimy i oszczędzamy energię, dlatego część naszych ścian pokrytych jest panelami słonecznymi, dzięki którym wykorzystujemy energię słoneczną. Posiadamy również dodatkowe panele wolnostojące umieszczone na trawniku. Jest to obecnie największa farma słoneczna w Rumi.
5. Obieg dokumentów
Ograniczamy drukowanie dokumentów do minimum. Korzystamy z e-faktur. Dążymy do statusu „biura bez papieru”.
6. Pakowanie towaru
W naszym magazynie wykorzystujemy nacinarkę, która stare kartony zamienia na naturalny wypełniacz do paczek z towarem.
7. Redukcja emisji Co2
Przyjęliśmy restrykcyjne limity dotyczące emisji spalin przez firmowe samochody. Dzięki temu, pracując dla Was, znacznie mniej zanieczyszczamy środowisko.
8. Pasieka J.J. Darboven
Globalny problem wymierania pszczół nie jest nam obojętny. Dlatego postanowiliśmy założyć firmową pasiekę. Obecnie otaczamy opieką 4 rodziny pszczół. W każdym ulu znajduje się około 20 tysięcy pszczół. W szczytowym momencie sezonu ilość ich może dojść do 100 tysięcy (na każdy ul).
Miód z pasieki pojawia się na przełomie czerwca i lipca, lecz kwestia ta zawsze zależna jest od pogody. Z każdego ula uzyskamy 10-15 kg miodu w zależności właśnie od czynnika pogodowego. Miód zostanie przekazany naszym klientom jako słodki, zdrowy dodatek do kawy i herbaty.